Artikkeliin

8 mielenkiintoista asiaa Scrabbleista, jotka yllättävät sinut

Scrabble on peli, jolla on niin rikas historia ja niin monta kieliversiota, että siitä kirjoitetaan pro gradu-, väitös- ja jopa kollektiivisia tieteellisiä tutkimuksia kaikkialla maailmassa. Tietysti kaikki nämä tiedot eivät ehkä kiinnosta keskimääräistä pelaajaa, mutta niiden joukossa on muutamia seikkoja, jotka voivat todella yllättää… Tai auttaa tekemään hyvän vaikutelman juhlissa tai ensitreffeillä!

1.Scrabble keksi työtön

Jos olet tällä hetkellä työtön ja luulet menettäneesi mahdollisuuden, ota rohkeasti esimerkki Alfred Mosher Buttsista. 1930-luvun alussa mies ei löytänyt omaa paikkaansa Amerikan työmarkkinoilta. Hän oli koulutukseltaan arkkitehti, mutta ei löytänyt sopivaa työpaikkaa ammatissaan. Hän ei kuitenkaan antanut periksi. Analysoidessaan lautapelien sääntöjä hän sai idean luoda jotain uutta. Alku oli vaikeaa, koska monet yritykset hylkäsivät hänen ideansa. Lopulta hän kuitenkin löysi jonkun, joka oli valmis sijoittamaan rahansa projektiin. On vaikea kieltää, että se oli yksi sen ajan paremmista sijoituksista.

2.Pelin kehittäjä ansaitsi 50000 dollaria vuodessa tekijänoikeuksilla

Jos olemme jo Scrabblen kehittäjän aiheessa, on vaikea olla mainitsematta hänen tulojaan. Tietysti ne olivat korkeat, mutta nykypäivän Matel ja Hasbro -yritysten voittojen näkökulmasta ne eivät ehkä olleet niin tyydyttäviltä. 5 senttiä per kappale ei ole paljon, vaikka otetaan huomioon valtava määrä myytyjä Scrabble-pelejä. Lisäksi tekijänoikeudet loppuivat jo vuonna 1974. Buttsin ei tarvinnut huolehtia jokapäiväisestä elämästä, mutta hän varmasti toivoi enemmän voittoa.

3.Pelin myynti on 100 miljoonaa kappaletta… ja vain vuoteen 1993 asti

Myöhemmät kieliversiot ilmestyivät vähitellen useiden kymmenien vuosien ajan. Ennen toista maailmansotaa peliä myytiin pääasiassa Yhdysvaltojen markkinoilla. Viimeisten kymmenkunta vuoden aikana myös Scrabblen tapaisilla online-versiolla markkinoilla on alkanut olla suuri merkitys. Lopulta, mobiilisovellukset ansaitsevat valtavan määrän rahaa. Tämä on erillisen keskustelun aihe. Riittää, että mainitaan, että nykyään kaikenlaisia klooneja (virallisia tai ei), sekä perinteisessä että elektronisessa muodossa (mukaan lukien mobiiliversiot), myydään tänään kymmeniä miljoonia kappaleita… vuodessa.

4.Pelissä on muunnelma, joka eliminoi täysin satunnaisuuden elementit

Vaikka Scrabble on peli, jossa sattumalla on paljon vähemmän merkitystä kuin muissa vastaavissa lautapeleissä, tässä on myös satunnaisuuden elementti. Pelissä on kuitenkin sellainen muunnelma, jossa sattuma ei esiinny lainkaan. Se on niin sanottu “belgialainen”, eli peli, jossa pelaajat käyttävät samoja kirjaimia, joten heillä on täsmälleen samat mahdollisuudet saavuttaa paras mahdollinen tulos. Vaikka pelattavuus on silloin oikeudenmukaisempi, siitä tulee vähemmän näyttävä ja siksi sillä on paljon vähemmän faneja.

5.Armenian kielessä peli koostuu 146 kirjainlaatasta

Laattojen määrä vaihtelee hieman eri kielissä. Enimmäkseen se vaihtelee noin 100 kappaleen rajoissa (puola – 100, englanti – 100, ranska – 102 jne.). Niitä on kuitenkin 146 armenian kielessä! Tyhjiä laattoja on jopa 3. Kenttä on myös suurempi – sen mitat ovat 17 x 17 laattaa. Silti ei ole suurin Scrabble…

6.Yhdessä Scrabble-muunnelmasta voit koota jopa 25 kirjaimen sanat!

Kyllä, tämä ei ole virhe. Harvoin käytetyssä epävirallisessa Scrabble-versiossa pelilaudan koko on 25 x 25 kenttää, mikä tekee teoriassa mahdolliseksi järjestää jopa sana, joka koostuu näin monesta kirjaimesta. Monissa kielissä tämä on puhtaasti hypoteettinen mahdollisuus. Puolan, englannin tai ranskan kielissä tällaisia ​​sanoja on olemassa, mutta ne ovat kielihirviöitä, joita on vaikea koota muun muassa nimen saavuttamattomuuden takia – loppujen lopuksi niiden yhdistäminen vaatii ainakin neljää vuoroa. Helpoin tapa tehdä tämän olisi saksaksi, mutta myös tässä 25-kirjaiminen saalis on todellinen harvinaisuus, jopa tässä Scrabble-muunnelmassa.

7.Ensimmäinen maailmanmestaruus pelattiin vuonna 1972 Ranskassa

Pelin luonne edellyttää, että kilpailu järjestetään vain tietyllä kielellä. Tästä syystä voi olla maailmanmestaruus on englanniksi, italiaksi, venäjäksi, hollanniksi, puolaksi jne. Ensimmäiset tämän tason kilpailut eivät olleet kuitenkaan Yhdysvalloissa tai Isossa-Britanniassa, vaan Ranskassa. Ja se oli jo vuonna 1972. Englanninkieliset pelaajat voivat kilpailla vuodesta 1991 ja espanjalaiset vuodesta 1997.

8.Scrabble on Yhdysvaltain presidenttien, näyttelijöiden ja tennispelaajien peli

Scrabble-pelaajien joukossa, jotka harjoittavat korkean tason pelaamista, on lähes kaikkien ammattien edustajia maailmassa. Näyttelijät pelaavat intohimoisesti Scrabblea – Jennifer Aniston tai Richard Burton, presidentti Nixon tai TV-persoona Oprah Winfrey. Arvostettu tennispelaaja Martina Navratilova pärjää myös hyvin Scrabble-pelissä. Legendaarinen tšekkiläinen tyttö tykkää voittaa paitsi kentällä myös Scrabble-laudalla.