Artikkeliin

Erään sanapelin ilmiö, eli miksi rakastamme Scrabblea

Scrabble on yksi maailman suosituimmista sanapeleistä. Lähes 90 vuoden olemassaolonsa aikana se on onnistunut voittamaan pelaajien sydämet ympäri maailmaa. Sekä alkuperäinen Scrabble, että sen kopiot, kuten Riti-Rati tai Raspeli, ovat saaneet tunnustusta kaiken ikäisiltä lautapelien faneilta, sukupuolesta ja asuinpaikasta riippumatta. Miksi näin tapahtui? Miksi rakastamme sanojen rakentamista kirjaimista niin paljon? Vastaus tähän kysymykseen ei ole yksinkertainen…

Miksi scrabble on niin suosittua? Nämä ovat vain sanoja kirjeistä

Scrabblen suosiota voidaan selittää eri tavoin. Syitä suositun lautapelin suosioon on niin monta, että on vaikea käsitellä ainakin osan niistä lyhyessä artikkelissa. Varmasti kielitaitoon perustuva kilpailu on kuitenkin erittäin olennainen seikka. Useimpien perinteisten lautapelien säännöt, jotka olivat suosituimpia sinä aikana, kun Alfred Mosher Butts loi Scrabbleen vuonna 1931, perustuivat enemmän tai vähemmän satunnaisiin toimintoihin, kuten noppien heittämiseen tai kortin vetämiseen. Tärkein elementti oli satunnaisuus, joka antoi samanlaiset mahdollisuudet jokaiselle pelaajalle, mikä tarkoitti sitä, että pelaajia ei millään tavalla mobilisoitu lisäämään taitojaan eikä parantamaan esiintymistään.

Tietysti samaan aikaan luotiin myös Monopoli. Sen tapauksessa satunnaisuuden elementti oli vähemmän tärkeä (vaikka sen merkitys ei olekaan täysin marginaalinen – paras pelaaja, jolla ei ole onnea, ei pysty voittamaan peliä keskimääräisten kilpailijoiden kanssa), mutta hyvien tulosten saavuttamiseksi sinun on tietysti esitettävä täysin erilaisia ​​kykyjä kuin Scrabblessa. Monopoli on lautapeli, joka edistää tehokkaita ekonomisteja, pelaajia, jotka pystyvät ennustamaan vastustajan liikkeet ja joilla on käytettävissään riittävästi pääomaa. Scrabble oli uraauurtava, koska siitä tuli ensimmäinen niin suosittu sanapeli – joka keskittyi kielitaitoihin, eli humanistisiin tietoihin, toisin kuin Monopoli.

Esimerkkejä raapimisvaihtoehdoista

Korttipelit olivat myös luonnollinen Scrabblen kilpailija. Niiden moninaisuutensa ansiosta on mahdollista pelata monia eri pelejä yhdellä sarjalla. Jotkut pelit vaativat suurempaa kykyä arvata vastustajan seuraavat liikkeet, toiset perustuvat matemaattisiin todennäköisyyden laskelmiin, kun taas toiset rajoittuivat kaiken jättämiseen kohtalon käsiin. Tätä viihdettä harjoittivat alun perin keski-ikäiset ja vanhemmat miehet. Edellä mainittujen erojen lisäksi useimpien silloin suosittujen pelien, ja Scrabble välillä, lisäksi tasa-arvoisuuden elementti oli myös erittäin tärkeä – ne osoittautuivat nopeasti kaikkien rakastamiksi peleiksi iästä, sosiaalisesta asemasta, sukupuolesta, koulutuksesta tai ammatista riippumatta. Tietysti pelaajilla, joilla on humanistisia taitoja, oli parhaat mahdollisuudet voittaa, mutta jokainen, joka tunsi ainakin perus kielioppisäännöt, jolla tietty Scrabblen versio luotiin, pystyi nauttimaan pelistä.

Pelaajien kielitaitoon keskittymisestä huolimatta, Scrabble ei ole peli ilman satunnaisuutta. Se ei vaikuta siihen, että heikko pelaaja pystyy voittamaan lahjakkaan pelaajan, mutta kummankin osapuolen on mahdotonta ennustaa lopputulos tasaisella tasolla. Pelilaudan asettelu tulee olemaan myös täysin erilainen. Kielestä riippuen se voi vaihella jopa useilla miljoonilla eri sanoilla. Jos tähän lisätään kaikki mahdolliset yhdistelmät, käy ilmi, että saman pelin toistumisen todennäköisyys on periaatteessa nolla. Ja se on seuraava seikka, miksi Scrabble on kaikkien pelaajien rakastama.

Scrabble sosiaalisena elementtinä

Viimeinen tärkeä asia on todennäköisesti vuorovaikutus. Huolimatta siitä, pelataanko Riti-Ratia verkossa vai kotona ystävien kanssa, peli pakottaa sinut oppimaan vastustajan tottumuksista. Voittaaksesi sinun täytyy olla perehtynyt hänen strategiaansa, suosikkiliikkeihinsä… ja virheisiin, joita hän tekee useimmiten. Tässä on kyse puhtaasti pelin näkökohdista. Sen lisäksi Scrabble on myös hieno sosiaalinen peli, joka mahdollistaa oppia tuntemaan paremmin kumppanisi tai ystävien tottumukset ja aloittamaan bileet luovalla tavalla.

Scrabblen suosiota voidaan selittää loputtomasti. Luultavasti jokaisella meistä on erilainen selitys tämän ilmiön ymmärtämiseksi. Meidän kaikkien on kuitenkin myönnettävä, että kun olet koukussa, et voi kestää ilman seuraavaa tämän pelin kierrosta. Mutta miksi? Jokaisen on vastattava tähän kysymykseen itse… mieluiten järjestämällä eniten pisteytetyt sanat kirjaimista!

Ehkä olet tekemässä ristikoita? Kokeile tätä ilmaista verkkotyökalua ristikkosanojen tekemiseen – Puzzle Maker.

Tai ehkä ratkot ristikoita? Tarkista ilmainen sivusto, jonka avulla ratkaiset minkä tahansa ristikon https://mots-croisés.fr/.

Jos ratkot ristikoita puolaksi, suosittelemme tätä sivustoa https://krzyżówka.pl/.

Pidätkö Scrabble-pelistä? Kokeile tätä ainutlaatuista työkalua voittaaksesi missä tahansa pelissä – Tricher au Scrabble.

Tai ehkä tarvitset sanamäärän tekstissä? Voit tehdä sen Conta Parole -työkalulla.

Voit myös laskea sanat ja kirjaimet Contador de Palabras -työkalulla.