Artikkeliin

Scrabble – kalenteri maailman suosittuimpien sanapelien kehityksestä

Vaikka monille Literakin tai perinteisen Scrabblen faneille lautapeli saattaa tuntua vain rennolta peliltä, ​​jossa järjestetään sanoja kirjaimista, vanhat veteraanit tietävät hyvin, että tämä on yksi suosituimmista sanapeleistä. Lisäksi se on lähes 90 vuotta vanha. Jos haluat näyttää muille kilpailijoille, kuinka paljon tiedät Scrabblen historiasta tai olet vain utelias siitä, muista tarkistaa kalenterimme!

Scrabblen vanhat päivät

3500 eaa. – ensimmäiset lautapelit kehittyvät muinaisessa Egyptissä. Nämä ovat edelleen suhteellisen yksinkertaisia ​​pelejä, jotka muistuttivat “Ihminen älä hermostu”-peliä, mutta se oli tuolloin jo melko suosittu.

3000 eaa. – Mesopotamiassa kehitetään Backgammon, josta tulee nopeasti antiikin maailman suosituin lautapeli.

144 n – Fidchell kehittyy Irlannissa.

1622 – Yhdysvalloissa julkisissa paikoissa stool-ballia pelaavia rangaistaan ​​takavarikoimalla lautapeli.

XIX wiek – Euroopassa ja Yhdysvalloissa luodaan yhä enemmän lautapelejä – niitä pelaavat kaikkien sosiaaliluokkien edustajat.

1899 – Alfred Mosher Butts syntyy Poughkeepsiessä. Hänen isänsä on asianajaja ja äiti opettaja. Alusta lähtien lapsi osoittaa kiinnostusta taiteeseen ja tieteeseen.

XX vuosisata

Lata 20. XX wieku – Yhdysvalloissa ristisanatehtäviä ja anagrammeja sisältävien aikakauslehtien myynti kasvaa moninkertaisesti.

1924 – nuori Alfred valmistui Pennsylvanian yliopistosta arkkitehtuurin maisteriksi. Tuolloin hän ei vielä ajattele lautapelin luomista.

1931 – Butts analysoi lautapelejä jakamalla ne numeerisiin (bingo, nopat), liikkeisiin (shakki, tammi), sanallisiin (anagrammit, ristisanatehtävät). Hän haluaa luoda täydellisen pelin joka yhdistää kaikkien kolmen ominaisuudet luodakseen ensimmäisen Lexiko-projektin, josta tulee myöhemmin Criss Cross Words. Buttsin ideaa ei arvosteta muissa lautapelejä tuottavissa yrityksissä. Vain James Brunot on kiinnostunut pelistä.

1938 – ensimmäinen kappale pelistä myydään virallisesti Yhdysvalloissa.

1948 – peli, joka tunnetaan jo nimellä Scrabble, aloittaa tuotannon hylätyssä Dodgingtown-koulussa Connecticutissa. Sinne rakennetaan pian tehokas tehdas.

1949 – James Brunot ja hänen vaimonsa, jotka johtavat tehdasta myyvät 2400 kappaletta pelistä vuodessa, mutta lopullinen vuotuinen saldo on negatiivinen 450 dollaria. Tästä huolimatta Brunotit eivät anna periksi, ja niiden myynti kasvaa seuraavana vuonna.

1952 – Tuotanto- ja jakeluoikeudet siirtyvät Brunotyiltä Selchow ja Righter, joka aloittaa jakelun suuressa mittakaavassa.

1953 – Selchow and Righter myy lähes 4 miljoonaa pelin kappaletta. Samana vuonna ensimmäiset pelisäännöt muuttuvat.

1955 – peli päätyy myös Australiaan ja Iso-Britanniaan.

1972 – Scrabble valloittaa Ranskan. Hippolyte Wouters isännöi siellä ensimmäisen ranskankielisen maailmanmestaruuden.

1974 – Pelin laatijan, Alfred Buttsin tekijänoikeus vanhenee. Tähän asti hän ansaitsi noin 50 tuhatta dollaria vuodessa.

1976 – Pelisääntöjä muutetaan jälleen kerran. Tästä lähtien voit muun muassa jättää kierroksen välistä.

1985 – Buttsin yksinkertainen lautapeli, “Alfred’s Other Game”, julkaistaan, mutta se ei saavuta Scrabbleen verrattavaa menestystä.

1986 – Selchow ja Righter myydään Colecolle vähän ennen konkurssia.

1989 – pelisääntöjä muutetaan kolmannen kerran, mutta ne ovat kosmeettisia säätöjä, jotka eivät vaikuta merkittävästi itse peliin.

1990 – neljäs sääntömuutos, joka on teknisesti pikemmin niiden yhtenäistämistä ja kiistojen selventämistä.

1991 – ensimmäinen englanninkielinen scrabble-maailmanmestaruuskilpailu järjestetään Yhdysvalloissa.

1993 – Butts kuolee 6 päivää ennen 94. syntymäpäiväänsä. Peli on nyt myynnissä kaikilla mantereilla. Ensimmäinen puolankielinen mestaruus järjestetään samana vuonna.

1997 – ensimmäinen espanjankielinen maailmanmestaruuskilpailu järjestetään Espanjassa.

XXI vuosisata

2002 – osoitteeseen kurnik.pl ilmestyy peli „Szkrable”, jonka nimi muutetaan myöhemmin nimeksi Literaki 😉 (ang. Literaxx).

2004 – Scrabble on tuodaan Yhdysvaltain kansalliseen kuuluisien lelujen galleriaan.

2006 – ensimmäinen Scrabble Youth World Championship järjestetään.

2009 – Yhdysvalloissa perustetaan Pohjois-Amerikan Scrabble Players Union. Ensimmäiset Literak-turnaukset järjestetään Puolassa osoitteessa kurniku.pl. Pakorn Nemitrmansukista tulee menestynein pelaaja maailmanmestaruuskilpailuissa.

2011 – televisiokanava The Hub esittelee Scrabble Showdown -pelishow’n, joka on muunnelma perinteisestä Scrabblen versiosta

2019 – Nigel Richards voittaa viidennen maailmanmestaruutensa ja on selvästi historian paras pelaaja.

Alla on luettelo muilla kielillä olevista scrabble-sivustoista, jotka saattavat kiinnostaa sinua.

https://scrabble–word–finder.com

www.licznik-słów.pl

www.tricher-au-scrabble.net

www.wordlist.eu

www.aide-scrabble.fr

www.scrabblemania.pl

www.scrabblemania.fr

www.scrabblemania.de

www.scrabblemania.nl

www.scrabblemania.net

www.scrabblemania.it

www.scrabblemania.dk

www.scrabblemania.es